Microsoft Excel [2013] Power Map’ de Harita ve Tur Seçenekleri Bölüm-1/4

Bu yazıda Power Map’ in kullanıcı arayüzünde yer alan “Harita ve Tur Seçenekleri” hakkında bilgiler verilecektir.Ayrıca bu yazıda metinsel ifadelerin yanı sıra öğrenmenin pekişmesi için konular videolar ile desteklenecektir.

Eğer elinizde bulunan veri setinin koordinatları, ülke/şehir/cadde adları, posta kodları gibi bilgileri var ise Power Map’ de veri görselleştirmenin ilk adımını atmaya hazırsınız demektir.Ancak burada belirtmek isterim ki Power Map’ de koordinat tabanlı çalışmak için koordinat verilerinizin coğrafi tabanlı yani WGS-84 sistemine tabi olması gerekmektedir.Diğer tabanlarda bulunan koordinat sistemlerini WGS-84 sistemine çevirebilir bu şekilde Power Map’ e veri aktarabilirsiniz.Bahse konu çevirme işlemlerini yapan bir takım yazılımlar piyasada serbest olarak bulunmaktadır.WGS-84 sistemi 1984 yılında 1972′ de çıkan WGS-72′ sistemine upgrade yapılması ardından kabul edilmiş olup Ülkemizde bu koddan ziyade “coğrafi koordinat sistemi” olarak adlandırılarak kullanılır.

Power Map’ de coğrafi tabanlı veri görselleştirmesi yaparken eşleşme durumu önem arz etmektedir.Şehir isimleri veya metinsel ifadeler  ile yapılan eşleştirmelerde genelde eşleşme oranı düşük seviyelerde seyretmektedir.Bu durumun nedeni ise “Sinop” İlinin Ülkemizde bulunması ile birlikte Brezilya Ülkesinde de bir Şehir olarak bulunmasıdır.Bu tarz metinsel ifadeler ile eşleşmelerde veriler yanlış noktalarda gözükebilmekte, raporlamalar esnasında sizi hataya sürükleyebilmektedir.

Power Map’ de böyle durumların önüne geçebilmek ve eşleşmelerin 100% olması adına coğrafi koordinat sistemi kullanılır.Koordinat sistemi her bir birime özgü olduğundan mükerrer kayıt bulunmasının önüne geçer.Eğer elinizde çalışma yapmak istediğiniz alanların koordinatlları yok ise bunları bulma adına Google Earth kullanılabilir, koordinatlar uygulamadan Microsoft Excel’ e çekilebilir.

Power Map’ de Harita Seçenekleri:

Power Map’ de harita seçenekleri 4′ e ayrılır.

Temalar: Haritaların kontrast seçeneklerinin ve coğrafi/siyasi olarak seçilebildiği alandır.

Harita Etiketleri: Bölge/Şehir/Cadde/Sokak isimlerinin harita üzerinde yazdırılmasını sağlayan alandır.

Düz Harita: Elips şeklinde olan yerkürenin 2 boyutlu olarak düzlem üzerine yayılmasını sağlar.Video bu konuda daha açıklayıcı olacaktır.

Konum Bul: Bir nevi navigasyon özelliği taşır.İstediğiniz konuma sizi getirir.Yukarıda bahsetmiş olduğum “Sinop” konusunu yine videoda gösterilmiştir.Sinop yazdığınızda Brezilya’ ya ait yeri buluyor.Ülkemizde yer alan Sinop’ u bulabilmek için ise konum bul kısmına “Sinope” yazmak gerekiyor.Sinope, Sinop’ un tarihte ki eski adı ancak Power Map’ e neden bu şekilde girmiş bilinmiyor.

2- Power Map’ de Tur Seçenekleri:

Power Map’ de tur seçenekleri de 4′ e ayrılır.

Turu Oynat ve Sahne Ekle: Bu kısım eklenen sahnelerin bir bütün halinde video görüntüsünün oluşturulmasında kullanılır.Örneğin İzmir’ den Edirne’ ye oradan da Sinop’ a gitme senaryosu olan veri setinde bunu bir bütün halinde gerçekleştirmenize yarar.Aşağıdaki videoda konu daha net anlaşılacaktır.Oluşturmuş olduğunuz bu video Power Map’ de “Tur” olarak adlandırılır ve bu Tur’ un adını dilediğiniz şekilde yine videoda gösterildiği yerden değiştirilebilirsiniz.Bir Excel dosyası içerisinde bulunan veri seti için birden fazla Tur oluşturulabilir.

Video Oluştur ve Sahne Yakala: Video oluştur kısmından hazırlamış olduğunuz turu dış ortamlara aktarabilirsiniz.Bu alanda 3 farklı seçenek sunan Power Map videolarınızı 3 farklı şekilde kayıt özelliğini kullanıcılara sunar.Bunlar; HD kayıt(1080 p), bilgisayarlar ve tabletler için kayıt(720 p), mobil cihazlar için kayıt özelliğidir(360 p).Ayrıca buradan videonuz için fon müziği ekleyerek hazırladığınız turunuz da bir fon müziği çalmanızı sağlayabilirsiniz.

Sahne yakalama özelliği bir nevi ekran görüntüsü alma özelliğidir.Power Map’ de sergilenen sahnelerin ekran görüntülerini bazı durumlarda dış ortamlarda hazırlamış olduğunuz sunumlarınızda kullanmanız gerekebilir.Bu durumda Power Map’ in kullanıcılara sunmuş olduğu Sahne Yakala’ ma özelliği devreye girer.Ekran görüntüsünü almak istediğiniz alanı ayarladıktan sonra sahne yakala butonuna basarak ekranın o an ki görüntüsü kopyalanmış olur.Kopyalanan bu ekran görüntüsü bir PowerPoint veya Word dosyasına CTRL+V kısayolu ile yapıştırılabilir.

Aşağıdaki videoda yukarı yazılı olanlar detaylandırılarak anlatılmıştır.

Bir sonraki yazımızda Power Map’ e veri alarak koordinat tabanlı veri görselleştirme konusuna giriş yapılacaktır.

 

Yazar Hakkında
Toplam 12 yazı
Halit Bahadır
Halit Bahadır
Microsoft Power Grubu ve Office Uygulamaları üzerine aktif çalışmalar ve danışmanlık yapmakta aynı zamanda özel bir Elektrik Dağıtım Firmasında Şef pozisyonunda çalışmaktayım.
Yorumlar (1 Yorum)
Ceren Okutan
Ceren Okutan Yanıtla
- 18:56

Json formatında her 10 dakikada bir güncellenen veriyi Türkiye Haritasında görüntülemek istiyoruz. Json içindeki veride şube numarası – başarı oranı bilgileri bulunmaktadır. Bize bu konuda bedeli mukabilinde yardımcı olabilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara