Süreç Madenciliği: Vodafone

2016 Yılında dünyanın en büyük telekom sağlayıcılarından biri olan Vodafone, tedarik departmanını dünya çapında bir satın alma kuruluşuna dönüştürmek için çalışma yürütmeye karar verdi. Sadece altı ay sonra ekip, Hackett Grouop’un dünya standardını aşan mükemmel bir satın alma emri (PO-Purchase Order) oranı ile hedeflerini aştılar.

O zamandan bu yana bölüm şaşırtıcı bir şekilde %92 Oranında satın alma emri aldı. Ayrıca maliyetlerini %11 oranında düşürdüler ve market paylarını %20 oranında arttırdılar. Tüm bunları yapmalarını sağlayan yöntem ise “Süreç Madenciliği Teknolojisi” oldu.

Süreç Madenciliği Verimliliğinizi Nasıl Arttırır?

Bir organizasyonda hemen hemen her kullanıcı, organizasyonun bilişim teknolojileri alt yapısını kullanmaktadır. Güvenlik görevlisinden en üst yöneticisine kadar bu geçerlidir. Her yapılan işlem ise bilişim sistemlerinin veri depolarında kayıt altında tutulur. Kayıt altında tutulur ki hem “Back-Up” yapabilmek için hem de bir hata olduğu zaman neyden kaynaklandığını bulabilmek adına. İşte bu verilerin oluşturduğu topluluğa “Big Data” yani büyük veri denilmektedir.

 

Süreç madenciliği yazılımları, organizasyonun BT altyapısında depolanan verilerin tamamını alır ve süreç haritası çıkartır. Biz buna “Play-In” diyoruz. Yani kayıt defterlerinin görselleştirilmesi. Elbette “Play-In” varsa “Play-Out”ta vardır dediğinizi duyar gibiyim. Evet “Play-Out” da var. Play-Out, Play-In’in tam tersi. Görseli alıp loglara yani kayıt defteri haline çevirmektedir.  Ayrıca belirtmekte fayda var ki süreç madenciliği araçları sisteminizin boyutu ne olursa olsun, genişliği ne olursa olsun hepsinin altından kalkabilecek türde araçlardır.

 

Play-In ve Play-Out’un ne işe yaradığından yüzeysel olarak bahsetmiştim. Elbette iki tane değiller. “REPLAY”. Replay bir bakıma ikisinin birleşimi gibidir. Replay methodunda aktiviteleri, olayları, zamanı ve işleyişi canlı bir şekilde izleme imkanı vermektedir. Bu üç terimin derin açıklamalarına teknik yazılarımda devam edeceğim.

(Wil M.P. van der Aalst, Process Mining – Discovery, Conformance and Enhancement of Business Processes, p.19)

Vodafone süreç madenciliği sayesinde bir hastanın MR çektirmesi gibi süreç madenciliği araçları ile mevcut süreçlerini görselleştirdi ve bir doktorun hastalığı teşhis etmesi gibi süreç madenciliği danışmanlığı veren kişilerde teşhisi koydu. Gerekli önlemler ve ilaçlar reçetelendirildi ve kuruma verildi.

 

Tedarik sürecinin geliştirilmesindeki başarı faktörleri nelerdi peki ? 

Süreç madenciliği stratejik girişimlere odaklanmak için ücretsiz bir araç olur. Herhangi bir ek maliyet oluşturmaz çünkü zaten hali hazırdaki veriler ile çalışmaktadır. Objektiflik ve görünülürlük sunmakla beraber  tedarik zinciri kalıplarını ve potansiyel problemleri gün yüzüne çıkartır. Oluşulabilecek bir durumun hızlıca öngörülmesi ve gerekli aksiyonların alınmasını sağlamaktadır. Verimliliği arttırıp, maliyetleri düşürmekte etkin rol oynar.

 

Süreç madenciliği, kullanıldığı sektörlere göre birbirinden eşsiz fırsatlar ve tasarruflar yaratmaktadır. Ülkemiz için yeni olan bu terim zamanla hakettiği ilgiyi kazanacağını ummaktayım.

 

Kaynak: https://www.celonis.com/blog/solving-procurement-s-top-challenges-with-process-mining/

Görsel Kaynak: https://gothamculture.com/2015/03/26/help-your-employees-work-together-team/

Yazar Hakkında
Toplam 26 yazı
Veri Bilimi Okulu
Veri Bilimi Okulu
2017 yılından beri faaliyet gösteren VBO; büyük veri, veri bilimi, makine öğrenmesi, derin öğrenme, istatistik gibi disiplinleri içerisinde barındıran uygulamalı yazılar ile siz değerli okuyucular ile buluşmaya devam ediyor.2020 yılından beri ise uygulamalı blog yazıları ile beraber çeşitli bootcamp faaliyetleri oluşturmaya ve birçoğu ücretsiz olan eğitimleri ile veri bilimi alanında kariyer yapmak isteyen insanlarla buluşmaya devam ediyor.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara